כ 3-4 שעות נדרשות בפועל להכנת עין תותבת, אך משך ההכנה של פרוטזה אוקולארית מתחילתה ועד סופה, משתנה בהתאם לכישוריו וניסיונו של האוקולריסט, ובהתאם למצב העין של המטופל, ומתבצע בפריסה של מספר מפגשים. ישנם שני סוגים עיקריים של עיניים תותבות, בראשון העין היא מעטפת דקה המותקנת על גבי עין פגומה או על גבי עין אשר הוסרה באופן חלקי, ליצירת העין הזאת נדרשים כשמונה מפגשים בממוצע. העיניים מן הסוג השני הן עיניים תותבות מלאות, עיניים אלו יותקנו כשהעין הוסרה באופן מלא, תהליך התקנתן נפרס על פני כשלושה עד ארבעה מפגשים.
לפניכם, תהליך ההכנה של עיניים תותבות מלאות.
1. תהליך ההכנה – מדידות ויצירת כפתור הקשתית
בשלב ראשון, האוקולריסט מודד את גובהו, רוחבו ומידת עומקו של שקע העין. לאחר מכן הוא מתקין מתאם, שמיועד למנוע את התכווצות שקע העין, הוא צובע את הקשתית, וקובע בה “כפתור קשתית” העשוי חומר פלסטי מעוצב באמצעות מחרטה, בהתאם לקוטר הקשתית של המטופל שנע בממוצע בין- 10-13 מילימטרים. בסיום הצביעה האוקולריסט מסיר את המתאם, אשר הותקן מלכתחילה בכדי למנוע את התכווצות שקע העין.
2. יצירת מודל שעווה
בשלב השני, האוקולריסט יוצר מודל משעווה של העין, אשר מותקן בשקע העין של המטופל, כדי להתוות את הצורה האינדיבידואלית של שקע העין של המטופל. במודל השעווה, נקבע מוט אלומיניום שתפקידו לשמור את מקומו של “כפתור הקשתית”. פעולה זו, חוזרת על עצמה עד לקבלת הצורה המלאה של שקע העין בהתאמה מלאה ותוך מילוי כולל של החלל. בסופו של ההליך הזה, האוקולריסט יוצר חורי שחרור במודל השעווה.
3. יצירת תבנית אלגינט
בשלב השלישי, האוקולריסט מכין תערובת המבוססת על אלגינט, שהיא משחה שנוצרה מתערובת של אבקה לבנה עשויה אצות ים ומים. השימוש בתערובת זו נפוץ גם בענף הדנטאלי. האוקולריסט משתמש בתערובת זו בכדי ליצור דגם של העין באמצעות מודל השעווה אותו יצר בשלב הקודם. התערובת מתייבשת בתוך דקות ספורות, ועם סיום תהליך הייבוש האוקולריסט מסיר את מודל הגבס ממודל האלגינט שהתקשה. בסיומו של שלב זה, האוקולריסט בודק את צבעה של הקשתית, ומבצע תיקונים על פי הצורך.
4. יצירת העין
מקשת האלגינט אותה יצר האוקולריסט, משמשת ליצירת מודל גבס של העין, אליו יוצק האוקולריסט פלסטיק לבן שני חצאי המודל. שני החצאים מוצמדים זה לזה ומוטבלים במים רותחים, עד להדבקת הפלסטיק, תהליך האורך כעשרים דקות. כך, נוצרת למעשה עין פלסטיק אשר במרכזה חור, אליו משחיל האוקולריסט את “כפתור הקשתית” הצבוע בהתאם לצבע עיניו של המטופל.
מצורף סרטון (באנגלית) המתאר את התהליך.